Prezentarea localitatii

Prezentare generală

Teritoriul comunei Ştefăneşti face parte din subunitatea Piemontului Getic, care a rezultat în urma mişcărilor tectonice, prezentând un relief variat, cu coline joase, cu dealuri şi platouri înalte.Judeţ: VâlceaCel mai apropiat oraş: Drăgăşani – 7 km
Comuna Ştefăneşti este aşezată în partea de sud – vest a ţării, în sudul judeţului Vâlcea, la cincizeci de kilometri de reşedinţa de judeţ, Râmnicu-Vâlcea. La nord se află situat oraşul Drăgăşani, la şapte kilometri distanţă de comună. La vest se află comuna Lungeşti, la patru kilometri distanţă. La est se găseşte comuna Voiceşti la doi kilometri şi comuna Grădinari, judeţul Olt, la trei kilometri.

 

Modalităţi de acces:
Căile de comunicaţie care deservesc comuna sunt calea ferată cu staţia C.F.R. Zlătărei, la distanţa de un kilometru de centrul comunei şi drumul comunal Drăgăşani – Lungeşti, cu trecere prin centrul comunei, precum şi drumul naţional ce leagă Râmnicu-Vâlcea de Craiova, aflat la doi kilometri.

Actuala comună Ştefăneşti, judeţul Vâlcea, este una dintre cele cinci localităţi cu acest nume din România (Argeş, Constanţa, Iaşi, Ilfov şi Vâlcea). Plasată într-un cadru geografic extrem de favorabil agriculturii, cu soluri fertile, reţea hidrografică bogată, o climă temperată fără excese deosebite, cu dealuri însorite excelente pentru viticultură, cu păduri de foioase şi conifere întinse, în vecinătatea bogatului în peşte râu Olt – teritoriul comunei Ştefăneşti a fost locuit din cele mai vechi timpuri de o populaţie stabilă.

Relevate prin descoperiri arheologice, urmele umane există încă din preistorie. În cuprinsul oraşului Drăgăşani, însă în apropierea zonei de graniţă cu comuna Ştefăneşti a fost dezvăluită o aşezare dacică – Rusidava. Tot din perioada antică, pe teritoriul localităţii Ştefăneşti se află un fost drum roman pietruit, loc cunoscut în toponimia populară drept „Drumul lui Traian” – pe un mal al părâului Dobruşa, păstrându-se şi acum urme ale piciorului podeţului de peste această apă. Necercetate sistematic aceste obiective nu prezintă date ştiinţifice.

 

Satele Dobruşa şi Şerbăneşti au o atestare documentară din anul 1437, fiind printre cele mai vechi localităţi din Ţara Românească. Fără a se remarca în mod special cu ceva, satele componente ale comunei Ştefăneşti şi-au avut

 

Populația

Comuna Ştefăneşti are o populaţie de 3676 de locuitori, cu un grad mare de îmbătrânire a acesteia, având peste 1000 de persoane de peste 60 de ani, şi 250 de familii tinere de până în 37 de ani fără un loc de muncă.

• Populaţia totală: 3676 locuitori
• Populaţie bărbaţi: 1795
• Populaţie femei: 1881

 

din care:

 

• Copii: 840
• Pensionari: 1980
• Persoane plecate la muncă în străinătate: 60

 

Repartiţia pe naţionalităţi:
Stefăneştiul are foarte multe persoane de origine rromă, dar toti s-au declarat în acte români. Procentul este undeva la 99,50% populaţie cetăţenie română.

 

Repartiţia pe culte:
98% ortodoxă, 2% alte religii, baptişti, adventişti.